بسم الله الرحمن الرحيم
"In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful"

Betapa agungnya! Allah SWT menurunkan ayat pertama @ perkataan pertama melalui Al-Quran hanyalah dengan perkataan Iqra'. Anehnya, perkataan pertama itu bukan bermaksud, sembahyang, puasa, dsb. Ia bermaksud "bacalah..."

Allah revealed the first sentence @ first word through the Quran is the word Iqra '. Oddly, the first word that does not mean, prayer, fasting, etc.. It means "read ..."

Friday, October 19, 2012

Seorang Lelaki Mengupah Wanita Untuk Menampar Dia Setiap Kali Dia Melawat Facebook


Semestinya satu kaedah yang menarik untuk tidak melayari laman web seperti Reddit dan Facebook, satu penampaq di muka akan melakukan keajaiban untuk produktiviti hidup anda.

Kisah lebih terperinci ada di dalam blog peribadi beliau, pengarang Maneesh Sethi menggunakan Craigslist untuk mengupah seorang wanita yang akan menampar dia di muka setiap kali dia membuang masa melayari kemaskini di Facebook, Reddit dan laman web lain. Dalam usaha untuk mengukur berapa banyak masa dia menghabiskan di laman yang tidak produktif, Sethi menggunakan aplikasi yang dipanggil RescueTime untuk mengukur berapa banyak masa dia menghabiskan kerjanya. Pada akhir minggu pertama beliau menggunakan aplikasi ini, Sethi mendapati bahawa dia menghabiskan masa kira-kira enam jam sehari pada komputer beliau pada hari bekerja. Walau bagaimanapun, hanya 38 peratus daripada masa itu (kira-kira dua jam,  lima belas minit) telah digunakan untuk kerja sebenar.

Sethi beralih kepada Craiglist dan meletakkan iklan di bahagian gig domestik yang bertajuk "Tampaq saya jika saya meninggalkan kerja..." Sethi sedang mencari seseorang yang boleh melakukan kerja di sisinya di rumah atau sebuah kafe tempatan yang mempunyai Wi-Fi.

Apa yang perlu adalah orang itu terpaksa menjerit pada Sethi atau menampar dia di muka apabila dia tidak melakukan kerja. Dengan kadar pampasan $8 sejam, Sethi menerima kira-kira dua puluh e-mel dalam jam yang pertama. Selepas menemuramah responden, dia memilih gadis bernama Kara dan mereka membuat rancangan untuk bertemu di sebuah kafe berhampiran dengan rumahnya.

Selepas memperkenalkan dirinya kepada Kara di kafe pada 9 pagi keesokannya, Sethi membekalkan beliau dengan senarai tugasan apa yang dia perlukan untuk mencapai sasaran kerja pada hari itu. Selepas seharian kerja berteriak dan menampar, Sethi mendapati bahawa produktiviti meningkat daripada 38 peratus kepada 98 peratus. Dia mampu untuk melengkapkan pos tetamu blog di samping permohonan bagi projek yang beliau mahu menangani olehnya pun adoi.

Sethi meningkatkan produktiviti diri lebih kepada menggunakan elemen sosial daripada takut mendapat penampar. Khususnya, beliau berasa lebih bertanggungjawab untuk kerjanya sejak Kara memantau dan memeriksa kerjanya. Di samping itu, beliau mampu untuk menggunakan Kara sebagai medium penggera untuk pendekatan yang berbeza dalam kerjayanya.



Sumber: DigitalTrends

Burger Otai


Ok jugak burger ni..tgk atas org yang masak/sediakan laa jgak..hehe
Banyak cawangan di seluruh Malaysia.
Banyak juga kontroversi burger Otai ni..korang boleh google la sendiri..

Thursday, October 18, 2012

Di Hari Ini..


Terima kasih Mak dan Abah
Terima kasih Mak dan Abah
Terima kasih Mak dan Abah
Cek tau, ucapan terima kasih ini tak dapat membalas semua jasa Mak dan Abah
Tapi hanya inilah yang mampu Cek katakan sekarang
Terima kasih Mak dan Abah..


Alhamdulillah..pagi2 dah dapat makan kek..

Thanks to my wife..

Terima Kasih juga pada saudara-mara, sahabat-handai, rakan-taulan sekalian semua yang sudi memberi ucapan dan doa.. Hanya pada Allah tempat kita berlindung dan semoga kalian semua juga dirahmati oleh-Nya..

Sunday, October 7, 2012

Asif @ Det Station


Nasi Lemak Ayam Goreng



Asif...don't eat that!

Gambar bertarikh 31 Oktober 2011, hampir setahun yang lalu.

Saja nak cerita tempat makan Det Station. Det Station ada dua cawangan. Satu. dekat2 dengan Taman Bukit Teratai dan satu lagi di Ampang Avenue. Yang di Ampang Avenue merupakan cawangan baru.
Menu utama di sini ialah Nasi Lemak Ayam Goreng, Char Kuey Teow dan Burger. Sedap2 makanan disini, cuma burger aku tak sempat cuba lagi.


View Larger Map

Korang boleh tgk web/blog lain yang review pasal Det Station ni di link dibawah:
http://www.friedchillies.com/site/detail/det-station/
http://www.buurps.com/2008/09/det-station-burger-nasi-lemak-ayam-goreng/
http://food.malaysiamostwanted.com/venues/det-station-burger-cheras
http://202.190.126.92/utusan/info.asp?y=2012&dt=0422&pub=Utusan_Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_06.htm
http://eyzamiel.blogspot.com/2011/12/det-station-ampang.html
https://foursquare.com/v/det-station/4ccc1b1354f0b1f7ddc913ca
http://unaizahsdiary.blogspot.com/2011/11/det-station-cheras-july-2011.html

Thursday, October 4, 2012

Do you know??


Do you know??
1.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
People who ride on roller coasters have a higher chance of having a blood clot in the brain.
2.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
People with blue eyes see better in dark.
3.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
Money isnt made out of paper, it is made out of cotton.
4.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
A tiny amount of liquor on a scorpion will make it go mad instantly and sting itself to death.
5.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
Chewing gum while peeling onions will keep you from crying.  
6.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
A huge underground river runs underneath the Nile , with 6 times more water than the river above.
7.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
The USA uses 29% of the world ' s petrol and 33% of the world ' s electricity.
8.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
Wearing headphones for just an hour will increase the bacteria in your ear By 700 times.
9.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
The animal responsible for the most human deaths world-wide is the mosquito.
10.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
Right handed people live, on average, 9 years longer than left-handed people.
11.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
We exercise at least 30 muscles when we smile.
12.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
Our nose is our personal air-conditioning system: it warms cold air, cools hot air and filters impurities.
13.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
Our brain is more complex than the most powerful computer and has over 100 billion nerve cells.
14.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
When a person dies, hearing is usually the first sense to go.
15.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
There is a great mushroom in Oregon that is 2,400 years old. It Covers 3.4 square miles of land and is still growing.
16.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
German Shepherds bite humans more than any other breed of dog.
17.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
The pupil of the eye expands as much as 45% when a person looks at something pleasing
18.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
Men ' s shirts have the buttons on the right, but women ' s shirts have the buttons on the left.
19.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
The reason honey is so easy to digest is that it ' s already been digested by a bee.
20.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
It cost 7 million dollars to build the Titanic and 200 million to make a film about it.
21.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
The sound you hear when you crack your knuckles is actually the sound of nitrogen gas bubbles bursting.
22.214323392@web161201.mail.bf1.yahoo.com
The only part of the body that has no blood supply is the cornea in the eye. It takes in oxygen directly from the air.

Monday, October 1, 2012

Kenapa Aku Malas..



kenapalah aku malas nk sembahyang...
sedangkan nk bergayut bleh plak...

kenapalah aku malas nk mengaji AL-QURAN...
sedangkan membaca majalah artis bleh plak...

kenapalah aku malas nak hafal doa2 harian...
sedangkan menghafal lagu bleh plak...

kenapalah aku malas nk bersedekah...
sedangkan belanja awek/membe KFC bleh plak...

kenapalah aku malas nk dgr ceramah...
sedangkan pergi konsert bleh plak...

kenapalah aku malas nk masuk masjid...
sedangkan masuk megamall bleh plak...

kenapalah aku malas nk tgk AL-KULLIYAH...
sedangkan tgk movie bleh plak...

kenapalah aku malas nk mengucapkan bismillah dan alhamdullilah...
sedangkan mencarut bleh plak...

kenapalah aku malas nk ambil tahu sirah RASULLAH...
sedangkan kisah silam artis nak ambil tahu bleh plak...

kenapalah aku malas nk dgr nasihat mak bapak...
sedangkan pujuk rayu membe aku bleh dgr plak...

kenapalah aku malas nk membace artikel berbentuk dakwah...
sedangkan artikel lawak yg pjg berjela2 bleh plak...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...