بسم الله الرحمن الرحيم
"In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful"

Betapa agungnya! Allah SWT menurunkan ayat pertama @ perkataan pertama melalui Al-Quran hanyalah dengan perkataan Iqra'. Anehnya, perkataan pertama itu bukan bermaksud, sembahyang, puasa, dsb. Ia bermaksud "bacalah..."

Allah revealed the first sentence @ first word through the Quran is the word Iqra '. Oddly, the first word that does not mean, prayer, fasting, etc.. It means "read ..."

Wednesday, January 28, 2009

Kerja

assalamualaikum...

Kata-kata renungan dari Prof. Diraja Ungku Aziz.
Mungkin boleh kita sama-sama renungkan kot :

RAJIN BEKERJA, MALAS BERCAKAP - Kena Buli

MALAS BEKERJA, RAJIN BERCAKAP - Wayang Cina

MALAS BEKERJA, MALAS BERCAKAP - Tak Guna

MALAS BEKERJA, SUKA MENGADU - Langau (Lalat Hijau)

MALAS BEKERJA, SUKA PONTENG - Lebih Baik Berhenti

MALAS BEKERJA, SUKA TERMENUNG - Lebih Baik Mati

RAJIN BEKERJA, RAJIN MENGADU - Kaki Bodek

RAJIN BEKERJA, RAJIN BERCAKAP - Bagus

JADI,DIMANAKAH ANDA ???
fikir2kan laa yer!! @
lu pikir laa sindri...hehe

Tuesday, January 20, 2009

Tips Putus Cinta



baik untuk mereka yang baru putus cinta........ hek hek hek  


Cinta memang manis & indah bila diakhiri dgn. ikatan yg. sah. Bagaimana pula dgn. cinta yg. putus di tengah jalan. Tentu perit utk. menghadapinya... apatah lagi bila bekerja di satu pejabat. Mungkin dgn. panduan berikut sedikit sebanyak dapat mengurangkan perasaan gundah gulana, kepedihan & rasa kecewa yg. dialami.  

1. Berdamai dgn. diri sendiri. Manjakan diri anda. Contoh: mandi sauna, urut aromaterapi dsb. Jgn. ragu-ragu bersikap egois, menangislah sepuasnya jika itu yg. diinginkan. Usah pedulikan komen-komen drpd. org. lain.

2. Hindari dari membuat keputusan2 besar kerana keadaan anda masih dlm. kedukaan dan tentunya masih lagi dipengaruhi emosi.

3. Berbicara dgn. org2 yg. anda percayai. Drpd. mereka anda akan mendapatkan kata-kata bijak yg. boleh menghiburkan hati.

4. Keluarlah dgn. kawan2 lama yg. dapat membuat anda tersenyum, bahkan tertawa lebar.

5. Perbaiki penampilan diri dgn. demikian akan akan lebih mempercayai diri.

6. Jgn. melarikan diri dgn. org. lain. Org. yg. baru putus cinta cenderung ingin cepat-cepat punya kekasih baru utk. menepis kesendirian. Kesilapan besar kerana 'pelarian' tersebut bukanlah akan menyembuhkan tapi akan menimbulkan masalah baru.

7. Bermesralah dgn. binatang kesayangan spt. kucing, arnab, kambing dsb. Sedikit sebanyak akan melupakan kepedihan.

8. Menulis surat. Jika anda membenci bekas kekasih... tulislah semua kebencian anda di sehelai kertas, lalu bakar. Hal ini hanya untuk menyalurkan emosi anda. (mcm bangang pun ada)

9. Jgn. ragu memberi 'komplimen' utk. diri sendiri. Misalnya jika anda suka bunga, belilah beberapa kuntum bunga & letakkan di mana anda suka. Ganti beberapa hari kemudian dgn. bunga lain. (slalu untuk pompuan laa ni)

10. Makan tepat pada waktunya. Jgn. menjadi kuat makan (emotional eater) kerana berat badan anda akan naik dgn. cepat tapi jgn. pula hilang selera makan krn. anda akan jd. tidak bermaya. Makanlah dgn. tepat dan sihat.

11. Bersukan. Latihan fizikal selain membuat tubuh sihat dan meningkatkan stamina tapi juga terbukti dapat memperbaiki 'mood'.

12. Lakukan hobi yang anda sukai ie. membaca, menonton tv, berkebun, mengumpul setem dsb.

13. Jgn. 'trauma' oleh cinta. Jatuh cinta tidak datang hanya sekali dlm. hidup. Percayalah pada keajaiban cinta.

Sunday, January 18, 2009

"2008 Cute's 3logger Award"

Peraturan :

1. Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" untuk diletakkan di blog anda.
2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.
3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).
4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.
5. Jangan lupa melawat blog kawan anda dan meninggalkan komen yang menyatakan mereka telah di tag menerima award ini. 

Award ni seha yg bg...
1st time aku dpt award...
aku xrase pon blog ni cute...

10 facts about ME. (x penah2 aku buat benda ni..)

1. saye mempunyai 2 bijik mata...
2. saye seorang lelaki (tulen)...
3. rambot saya tidak lurus...
4. saye suke minom milo ais yg sedap..yg ceroi x mau..
5. saye suke mkn nasik..org kedah, besa laa..
6. hobi saye tgk muvee (bukan di panggung, sbb xdak org ajak & xtau nk ajak sape)
7. ramai org kata saya pendiam..mmg pun, tp kalau dh rapat..bole tahan gak menyembang..
8. saye mmg suke camera..tp kdg2 agak malu nk begamba @ amik gamba..
9. saye selalu dibuli oleh anak2 buah saya...
10. saye masih 1...(???)


10 blog yg seterusnye yg dirasekan agak2 cute ialah:

1. Bain
2. Azuwan
3. Ady AO
4. Azdy
5. Tom Cruise
6. Tom Jones
7. Tommy Lee Jones
8. Tom Selleck
9. Tom & Jerry
10. Tom Tom Bak

fuhh...letih gle nk bwat mende alah ni....
3tahun aku nk siap kn ni..

Wednesday, January 14, 2009

Syukur

Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR...

1. untuk suami/isteri yang tidur berdengkur diwaktu malam, kerana beliau tidur disisi kita bukan dengan orang lain.

2. untuk anak/adik perempuan kita yang mengomel apabila mencuci pinggan, kerana itu bermakna dia berada di rumah, bukan dijalanan berpeleseran.

3. untuk cukai pendapatan yang kita kena bayar, kerana itu bermakna kita masih mempunyai pekerjaan.

4. untuk pakaian kita yang dah tak muat, kerana itu bermakna kita cukup makan.

5. untuk lantai yang perlu dimop, tingkap yang perlu dilap, dan rumah yang perlu dikemas, kerana itu bermakna kita mempunyai tempat tinggal.

6. untuk bunyi bising jiran-jiran, kerana itu bermakna kita masih lagi boleh mendengar.

7. untuk timbunan pakaian yang perlu dicuci/digosok kerana itu bermakna kita ada pakaian untuk dipakai.

8. untuk keletihan/kesakitan otot selepas seharian bekerja, kerana itu bermakna kita masih berupaya untuk kerja kuat.

9. untuk tempat letak kereta yang jauh daripada lif, kerana itu bermakna kita masih berupaya untuk berjalan.

10.untuk jam loceng yang berdering pada waktu pagi, kerana itu bermakna kita masih hidup untuk meneruskan hari tersebut...

Thursday, January 8, 2009

Kecundang lagi..


Tewas lagi..Bangkit..Berjuanglah sejiwa murni..

Monday, January 5, 2009

Bukan malam kita..


Cerita banyak tak mau..lepas ni mau perkemaih balik..mau perbetui balik..Kalah dah kalah..lepas ni mau menang balik..hehe

Insyaallah..bukan x leh main langsung mlm tu..cuma bukan malam kita malam tu..

Pulun Kedah Pulun!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...