بسم الله الرحمن الرحيم
"In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful"

Betapa agungnya! Allah SWT menurunkan ayat pertama @ perkataan pertama melalui Al-Quran hanyalah dengan perkataan Iqra'. Anehnya, perkataan pertama itu bukan bermaksud, sembahyang, puasa, dsb. Ia bermaksud "bacalah..."

Allah revealed the first sentence @ first word through the Quran is the word Iqra '. Oddly, the first word that does not mean, prayer, fasting, etc.. It means "read ..."

Monday, March 5, 2012

Tips Tinggal Rumah Untuk Bercuti



Pastikan sebelum melangkah keluar rumah perkara2 ni semua sudah di settlekan k.
Walau pun nampak senang..tapi kebanyakan kita selalu "eh dah tutup ka belum ek..""eh dah cabut ka blum ek.."

1- Pastikan api ,air dah ditutup dgn sempurna. Plug yg tak guna dh di tanggalkan..Kecuali yg penting2 la..
cth. Suis peti ais. Kalau tutup.. Jawabnye berbau "wangi" satu umah kalau korang naik cuti..kecuali kalau peti ais tu kosong takdak apa2.bole laa..hihi.

2- Pastikan segala sampah sarap, sudah dibuang ditempat yg sepatutnya.. Supaya tiada "alien" yg muncul/datang dan menginap dalam senyap.

3- Kalau nk tinggal lama, kalau bole 1 lampu dalam rumah tak payah tutup. Utk keselamatan.
Ada juga perompak/pencuri yg dok perhati.. kalau rumah tu tiap-tiap hari gelap.. hmm.. mau tau laa..

4- Bagitau jiran, tentang ketiadaan anda. Selama berapa hari. Tapi pastikan jiran anda tu bole dipercayai.. takut nanti jadi kes yg dalam tv tu.. jiran sendiri yg buat dajal.. isk selisih..

5- Pastikan alarm sistem rumah anda berfungsi..(kalau ada alarm laa) Tapi kalau berfungsi pun org takde ..bahaya gak ek..

6- Gantungkan papan nota kat pagar rumah "Beware of Dogs!!", atau "Awas!! anjing garang di dalam!!" atau "Awas !! pagar elektrik!" (macam lawak sikit - kurang sesuai untuk rumah condo@apartment)

7- Pastikan semua pintu & gate sudah dikunci dengan rapi. Double / Triple check.

8- Bertawakal & minta doa pada Allah agar rumah kita selamat dan jauh dari perkara2 yang tidak diingini..

Itu saja peringatan utk kawan2 dan juga utk diri aku sendiri... Sapa2 nk tambah dialu2 kan..

Akhir kata..
Semoga selamat pergi bercoti/balik kampung & pulang semula ke rumah ..

source: http://lailasanuri.blogspot.com/2011/08/tips-tinggal-rumah-utk-bercuti.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...