بسم الله الرحمن الرحيم
"In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful"

Betapa agungnya! Allah SWT menurunkan ayat pertama @ perkataan pertama melalui Al-Quran hanyalah dengan perkataan Iqra'. Anehnya, perkataan pertama itu bukan bermaksud, sembahyang, puasa, dsb. Ia bermaksud "bacalah..."

Allah revealed the first sentence @ first word through the Quran is the word Iqra '. Oddly, the first word that does not mean, prayer, fasting, etc.. It means "read ..."

Thursday, December 30, 2010

Tahniah Malaysia!!!



Tahniah Pasukan Malaysia JUARA PIALA AFF SUZUKI!!!

Monday, December 27, 2010

Malam



Malam yg dingin..indah..tenang..damai..tp disana?..kelam..
Apa yg boleh diberi? 1 atau 2..
Infiniti andai keikhlasan yg dicari..manakan sama dgn mereka yg menanggung..yg merasai..yg menderitai..perit..pedih..pilu..
Benar akan dtg..jgn berpaling..terus pergi..
Indah jua nanti..disana..


Thursday, November 18, 2010

Salam Aidil Adha




Salam Aidil Adha kepada keluarga, sahabat handai, rakan taulan dan muslimin muslimat sedunia.

"Pengorbanan hari ini menentukan masa depan kita" InsyaAllah..

Tuesday, November 2, 2010

Syot Kat

Computer Shorcut - Pintasan Komputer

Shut down
Untuk shut down tekan kekunci Alt + F4

Memilih File
Untuk memilih beberapa file sekali gus yang tidak tersusun tekan Ctrl dan klik kiri pada file

Select All, Copy, Paste dan Save
Untuk Select All tekan kekunci Ctrl + A, Untuk Copy tekan kekunci Ctrl + C, Untuk Paste, tekan kekunci Ctrl + V dan Untuk Save tekan kekunci Ctrl + S. Untuk Un do tekan Ctrl + Z

Untuk menghentikan "downloading web page"
Selain dari klik pada ikon stop pada taskbar, anda boleh juga menekan kekunci Esc.

Untuk membuka link dalam satu tetingkap baru
Selain dari klik kanan >Open Link in New Window. Anda boleh juga menekan kekunci Shift serentak dengan klik kiri dengan meletakkan penunjuk tetikus pada link yang dikehendaki. Ini sangat berguna apabila kita melayari laman web yang banyak mengandungi image.

Pintasan ke 'Start'
Selain daripada menggunakan tetikus atau kekunci berlogo Windows untuk pergi ke Start, anda juga boleh menekan Ctrl + Esc.

Menaip URL pada Address Bar
Jika anda menggunakan Internet Exploreratau Mozila Firefox. Anda tidak perlu menaip "http://www.protozoa99.com" di adress bar, sebaliknya anda hanya perlu taip "protozoa99" sahaja dan kemudian tekan Ctrl + Enter. Begitu juga lain-lain URL yang bermula dengan http://www. dan berakhir dengan .com
- Shift+Enter: Untuk alamat .net
- Ctrl+Shift+Enter: Untuk alamat .org

Mencetak dari web
Untuk mencetak satu frame dari web page, klik kanan dalam frame tersebut dan klik print.

Melihat properties sesuatu fail
Cara lain untuk melihat properties sesuatu fail ialah dengan menekan ALT + ENTER @ ALT + 2 klik

Membuka satu tetingkap IE baru
Tekan Ctrl+N, untuk membuka satu tetingkap baru Internet Explorer.

Menamakan (rename) sesuatu fail
Cara lain untuk menamakan semula (Rename) sesuatu fail, ialah dengan menekan F2.

Membuang fail tanpa ke Recycle Bin
Untuk membuang sesuatu fail tanpa dimasukkan ke dalam Recycle Bin dengan segera, anda perlu menekan kekunci SHIFT + DELETE.
Dengan ini anda tidak perlu mengosongkan Recycle Bin.

Menyimpan Url kedalam My Favorite
Tekan Ctrl+D semasa web page itu berada dalam browser Internet Explorer.

Hentikan Fungsi Autoplay
Untuk menghentikan fungsi autoplay ketika memasukkan CD, anda perlu menekan kekunci SHIFT ketika memasukkan cakera padat (CD) anda.

Pintasan ke tapak web baru
Bagi pengguna Internet Explorer @ Netscape Navigator, langkah untuk membuka satu tapak Web baru boleh dipermudahkan dengan menekan kekunci Ctrl dan kekunci O secara serentak. Pelayar Web versi berlainan mungkin menggunakan kekunci L selain kekunci O.

Pintasan untuk Windows Explorer
-Untuk ke Windows Explorer dengan mudah, anda hanya perlu menekan kekunci ber'logo' Windows serentak dengan kekunci E.

Fungsi kekunci F11
-Untuk melihat browser Internet Explorer dalam Full screen mode, tekan kekunci F11. untuk kembali tekan F11 sekali lagi.

Melebarkan dan mengecilkan tingkap
-Anda hanya perlu klik 2 kali pada 'title bar' untuk membesarkan atau mengecilkan saiz tetingkap anda misalnya internet explorer.

Pintasan web dari desktop
-Anda boleh membina pintasan dari desktop ke webpage dengan cara klik kanan pada web page diikuti dengan Create Shortcut.

Masalah untuk bermain games
-Sekiranya anda telah meng'install' sesuatu games tetapi tidak dapat bermain kerana sistem menyatakan tiada CD walaupun anda telah memasukkan CD
tersebut, anda perlu copy fail dari direktori patch atau crack dari cd
tersebut ke dalam folder games itu di hard-disk.

Mempersegarkan paparan
-Persegar Paparan- Anda boleh membuat pilihan sama ada menekan butang View/Fresh yang terletak pada taskbar atau memanfaatkan
butang kekunci F5 bagi mempersegar (refresh) pada paparan Explorer. Ini memudahkan anda sekiranya memeriksa kandungan beberapa keping disket secara berterusan.

Melihat permulaan dan akhir dokumen
-Untuk melihat permulaan sesuatu dokumen, tekan kekunci HOME, untuk melihat akhir sesuatu dokument tekan kekunci END.

Pintasan mudah
-Anda boleh menggunakan beberapa pintasan yang disediakan pada papan kekunci untuk membuka program tertentu iaitu:
Tekan kekunci Windows dan :
E -melancarkan Windows Explorer/My Computer
R -membuka kotak Run
F -membuka kotak Find
F1- melancarkan help www.familiazam.com
M -mengecilkan semua tetingkap yang terbuka (untuk membesarkan tekan Shift+Windows+M)

kredit tuu: www.familiazam.com

Wednesday, October 20, 2010

Perut Buncit?

Perut dah buncit? Kalau dah masuk LTAT biasa laa tu..hehe. yang kurus habih semua dah berisi..bawah ni ada beberapa tip yang di cilok dari google search..

Minum Banyak Air (ada yg kata kalau minum byk jadi buncit?? konpius)

Jika perut penuh disebabkan oleh penyimpanan air, anda sebenarnya dapat mengurangi masalah tersebut dengan minum air lebih banyak. Hal ini akan mencairkan konsentrasi sodium dalam tubuh sehingga meningkatkan jumlah air yang keluar dari sistem tubuh.

Minum lebih banyak air juga menjamin fungsi hempedu efektif untuk mengeluarkan bahan toksin.. Jangan mengubah pengambilan air saat diet kerana banyak bahan yang sulit dicerna dan dapat menyebabkan perut menggelembung.

Mengurang Pengambilan Garam

Jangan makan gelojoh kerana ketika anda menelan terlalu cepat, udara tertahan dalam usus dan membentuk gas yang dapat mengakibatkan penggelembungan perut.

Duduk ketika makan dan kunyah makan secara perlahan-lahan. Makanan yang tidak terkunyah menjadi bahagian-bahagian kecil tidak dapat dicerna dengan sempurna yang kemudian menghasilkan banyak gas yang menimbulkan penggelembungan.

Makan perlahan-lahan

Terlalu banyak garam dalam diet menambah ektra sodium terhadap cairan tubuh yang memperlambat mekanisme sehingga mendorong air keluar dari sel. Akibatnya perut terasa penuh dan menggelembung.

Pengambilan Serat

Serat adalah elemen penting dalam diet, tetapi untuk mengimbangi penyimpanan air yang menyebabkan penggelembungan, makanlah serat dalam buah-buahan seperti epal dan pear yang memiliki banyak kandungan air.

Awasi Ubat-Ubatan

Perut yang mengembang adalah efek sampingan dari pengambilan ubat.Aspirin kadang-kadang menyebabkan masalah perut yang mengakibatkan sembelit dan penggelembungan, termasuk pil kontrasepsi.

Hindari Sembelit

Sembelit didefinisikan sebagai memiliki lebih sedikit dari tiga kali buang air besar dalam seminggu atau jika terlibat ketegangan. Akibatnya perut terasa bertambah besar. Untuk merangsang isi perut, tingkatkan pengambilan serat dari buah-buahan dan sayuran, amalkan secara berterusan untuk menghindari fermentasi dan pengeluaran gas yang berlebihan.

Bersenam

Olahraga atau bersenam akan membantu menggerakkan cairan dalam perut yang dapat menyebabkan perut besar dengan mendorongnya keluar dari jaringan dan masuk aliran darah dimana akan dikeluarkan sebagai peluh atau dibawa ke hempedu untuk dikeluarkan sebagai air urine. Senaman yang disarankan seperti aerobik.

Aku rasa cara yang paling berkesan, jangan mkn dlm seminggu dan sit-up sehari 5 jam..pasti ok punya..hehe


Wednesday, October 6, 2010

Serangan Migrain - Migraine Attack!!!


Mangsa migrain selalunya tidak mampu menjalankan tugas seharian, malah ada yang tidak boleh makan, minum dan hanya menghabiskan masa di bilik tidur. Tidak boleh berjalan-jalan macam biasa. Lebih-lebih lagi kalau kena cuaca yang panas.

Serangan dan symptom migraine..

Macamana nak tahu ada migraine? Okay ini adalah gejala ataupun symptom migraine:

1. Sakit kepala yang berdenyut-denyut, lazimnya hanya berlaku pada sebelah kepala sahaja. Kesakitannya agak teruk, kadang-kadang terasa di belakang biji mata atau di belakang kepala ataupun di bahagian tengkok. Selalunya kesakitan berpanjangan selama 4-48 jam.
2. Rasa mual dan sometimes muntah.
3. Rasa sejuk, letih dan kebas-kebas.
4. Sensitif terhadap cahaya ataupun bunyi bising. Elok tidur dalam bilik gelap kalau diserang migraine. Selalu tutup langsir dan tak akan ada cahaya yang terkena pada diri terutamanya mata. Bunyi bising pun akan mengakibatkan migraine bertambah teruk.
5. Berpeluh-peluh.

Bagi sesetengah pesakit migraine, terdapat “aura” iaitu tanda-tanda amaran bahawa migraine akan mula menyerang. Contohnya, pandangan menjadi kabur, ternampak garisan zigzag ataupun kelihatan bintang-bintang di mata. Kalau dah dapat tanda macam ni, memang dah tak boleh nak buat kerja, lepak, menonton tv, bermain bola lisut mahupun bertani di kebun.

Migraine akan menyerang apabila:

1. Tekanan-tekanan emosi ataupun tekanan fizikal.
2. Makanan – Coklat, makanan yang mengandungi MSG (monosodium glutamate), makanan yang mengandungi tyramine seperti ayam, kekacang.
3. Daging yang mengandungi nitrates seperti sosej dan salami.
4. Bawang besar, mentega kacang, produk susu.
5. Persekitaran – bau-bauan seperti minyak wangi, bunyi bising, missed meals, pertukaran masa tidur, pertukaran hormon seperti haid dan hamil, merokok atau asap rokok.

Ini tips yang berkesan semasa mendapat serangan migraine.

* Meminum banyak air agar badan tidak kering terutama jika terdapat muntah-muntah.
* Berehat di bilik yang senyap, gelap dan sejuk.
* Letakkan kain yang sejuk di kepala.
* Makan ubat seperti yang diarahkan oleh doktor.
* Bersabar dan berdoa agar Allah menghapuskan dosa-dosa kita melalui kesakitan yang kita lalui ini.

Dibawah ialah senarai link berkenaan migraine:
http://infokesihatan4u.blogspot.com/2009/11/migrain.html
http://www.raracandyfloss.com/2010/01/tips-serangan-dan-symptom-migraine.html
http://www.melur.com/art.asp?art_id=1
http://www.kedai-e.net/index.php?option=com_content&task=view&id=316&Itemid=53
http://www.thetole.org/MalayHerbalMedicine/Rawatan_Herba_Migrain_Sakit_Kepala.html
http://www.mahsuri.com.my/blog/rawatan/migrain
http://pulutkuning.wordpress.com/2008/09/21/migrain/

Friday, October 1, 2010

Syawal

1-3 syawal : di Kota Bharu
4 syawal : Perjalanan dari KB ke Jitra
5-6 syawal : Di Jitra
7 syawal : Perjalanan pulang ke KL
8 syawal : Mula bekerja
9-21 syawal : pi open house, mkn, tdoq, keja, jamuan..mcm2 ada.
22 syawal : update blog..hehe

Selamat Hari Raya pada semua...maaf zahir batin....

Friday, August 13, 2010

Hikmah - Hikmah Berpuasa


Puasa dari Sudut Kesihatan

sebenarnya bagi orang-orang yang tahu nilai dan kebaikan puasa itu memang banyak.

Diantara kebaikan-kebaikan puasa utnutk kesihatan ialah:

1. Puasa memberi Kesegar kepada fisikal dan mental seseorang.
2. Puasa bertindak menghancurkan sisa-sisa racun atau tosik dalam darah manusia.
3. Puasa akan memberi kesegaran pada otot-otot dan akan membuat anda sihat, segar dan bertenaga.
4. Puasa akan memanjangkan umur anda
5. Puasa akan membersihkan diri anda dari dosa
6. Puasa akan membantu menhakiskan keracunan yang berada dalam tubuh badan manusia.
7. Puasa akan memberi keimbangan dalam darah.
8. Bilamana darah kita terlampau asam / asid, bila berpuasa semua asid akan detox an darah akan kembali alkali.
9. Puasa boleh menurunkan darah tinggi
10. Puasa boleh menurunkan berat badan
11. Puasa membersihkan segala kotoran dalam badan
12. Puasa boleh mencerahkan pemandangan mata
13.

Penemuan Terbaru Dalam Abad Millinium

Dalam penyelidikan yang kami lakukan di kolej kami dapati penemuan yang tercanggih dalam alaf baru tahun 2000 ini ialah 'Hikmah-Hikmah Berpuasa'

Satu kaedah yang paling sempurna dan paling mustajab untuk mengimbangi kesihatan tubuh badan manusia dan untuk menghindari dari segala macam penyakit ialah melalui berpuasa, sama ada berpuasa dibulam Ramadan atau berpuasa sunnat pada hari Isnin dan Khamis.

Bilamana anda telah berpuasa pada waktu tersebut anda telah dapat membantu diri anda kearaha kesihatan total, baik kesihatan fisikal, mahupun mental. Puasa boleh memanjangkan umur anda dan membuat anda muda sepanjang waktu.

Selamat Berpuasa

Monday, July 12, 2010

The Great Writer


There was once a young man who, in his youth, professed his desire to become a great writer.

When asked to define great, he said, "I want to write stuff that the whole world will read, stuff that people will react to on a truly emotional level, stuff that will make them scream, cry, howl in pain and anger!"

He now works for Microsoft writing error messages.

Thursday, July 8, 2010

Aurat



6 Perkara Mendorong Seseorang Mengumpat

Imam al-Ghazali ada menyebut enam perkara yang mendorong seseorang itu mengumpat;

1. Ingin memuaskan hati disebabkan kemarahan yang memuncak hingga sanggup mendedahkan keaiban dan kesalahan orang lain. Jika kemarahan tidak dapat dikawal, ia boleh menimbulkan hasad dan dendam;

2. Suka mendengar dan mengikuti perbualan orang yang menyerang peribadi dan kehormatan seseorang;

3. Mahu bersaing dan menonjolkan diri dengan menganggap orang lain bodoh dan rendah;

4. Disebabkan dengki, dia iri hati dengan orang lain yang lebih beruntung dan berjaya, seperti dinaikkan gaji dan pangkat;

5. Bergurau dan suka melawak untuk mencela dan mengatakan kelemahan dan kecacatan hingga mengaibkan orang lain; dan

6. Sikap suka mengejek dan mencela disebabkan rasa bongkak dan sombong kerana memandang rendah orang lain.

Sehubungan itu, Imam al-Ghazali menyarankan untuk menghentikan sikap suka mengumpat, antaranya ialah;

  • Harus sedar dan insaf mengumpat dan memburuk-burukkan orang lain itu berdosa besar;
  • Sedar dan membetulkan kesalahan sendiri daripada menyalahkan orang; dan
  • Hendaklah berasa malu apabila memperli kecacatan orang lain. Ini kerana mencela kecacatan fizikal seolah-olah mencerca Tuhan yang menciptakan.

Monday, July 5, 2010

Tech Support


Here are some conversations that actually happened between help desk people and their customers.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Customer: "You've got to fix my computer. I urgently need to print a document, but the computer won't boot properly."
Tech Support: "What does it say?"
Customer: "Something about an error and non-system disk."
Tech Support: "Look at your machine. Is there a floppy inside?"
Customer: "No, but there's a sticker saying there's an Intel inside."
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tech Support: "Just call us back if there's a problem. We're open 24 hours."
Customer: "Is that Eastern time?"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tech Support: "Ok, now click your left mouse button."
Customer: (silence) "But I only have one mouse."
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Customer: "Excuse me can I use this disk? It has a hole in it.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tech Support: "Do you have 3 1/2 inch diskettes?"
Customer: "No, I only have 3 of them."
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tech Support: "I need you to right-click on the Open Desktop."
Customer: "Ok."
Tech Support: "Did you get a pop-up menu?"
Customer: "No."
Tech Support: "Ok. Right click again. Do you see a pop-up menu?"
Customer: "No."
Tech Support: "Ok, sir. Can you tell me what you have done up until this point?"
Customer: "Sure, you told me to write 'click' and I wrote 'click'."
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Customer: "Now what do I do?"
Tech Support: "What is the prompt on the screen?"
Customer: "It's asking for 'Enter Your Last Name.'"
Tech Support: "Ok, so type in your last name."
Customer: "How do you spell that?"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Customer: "I received the software update you sent, but I am still getting the same error message."
Tech Support: "Did you install the update?"
Customer: "No. Oh, am I supposed to install it to get it to work?"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Thursday, June 10, 2010

Menguap Menurut Islam


Daripada Abu Hurairah r. a. bahawasanya Baginda Rasulullah saw bersabda bermaksud: "Sesungguhnya Allah swt suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan 'Alhamdulillah', maka adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya pula mengucapkan 'Yarhamukallah!'.

Adapun menguap itu adalah daripada syaitan. Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu. Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya. (Hadith Riwayat Bukhari)

Daripada Abu Said Al-Khudri r. a., katanya : Telah bersabda Rasulullah s. a. w. yang bermaksud: "Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka." Riwayat Imam Muslim

Nabi Muhammad saw bersabda maksudnya: "Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap . Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu." Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi

Daripada Abdullah bin Az-Zubair r. a., katanya: Telah bersabda Rasulullah saw yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah swt membenci sesiapa yang mengangkat suara ketika menguap dan bersin." Hadith riwayat Imam Muslim, Ahmad dan At-Tirmidzi

Pengajaran daripada maksud hadith, antara adap-adap menguap dan bersin:

Berusaha menahan menguap sekadar termampu terutama ketika solat.
Meletakkan tangan di atas mulut untuk menahan menguap sama ada di dalam atau di luar solat.
Makruh mengeluarkan suara dan mengangkat bunyi ketika menguap atau bersin.
Sunat ketika bersin mengucapkan "Alhamdulillah" dan orang yang mendengarnya pula mengucapkan "Yarhamukallah".
Sunat mengucapkan "Astaghfirullah" selepas menguap.

Sekian, wallahu a'lam

credit to: http://mr-tazkirah.blogspot.com

Thursday, May 27, 2010

Computer Helpline

Helpdesk: What kind of computer do you have?
Female customer: A white one...
--------------------------------------------------------------------
Hi, this is Celine. I can't get my diskette out.
Helpdesk: Have you tried pushing the button?
Customer: Yes, sure, it's really stuck.
Helpdesk: That doesn't sound good; I'll make a note ...."
Customer: No ... wait a minute... I hadn't inserted it yet... it's still
on my desk... sorry ........
--------------------------------------------------------------------
Helpdesk: Click on the 'my computer' icon on to the left of the screen.
Customer: Your left or my left?
------------------------------------------------------------
Helpdesk: Good day. How may I help you?
Male customer: Hello... I can't print.
Helpdesk: Would you click on start for me and ..
Customer: Listen pal; don't start getting technical on me! I'm not Bill
Gates!
--------------------------------------------------------------------
Hi good afternoon, this is Martha, I can't print. Every time I try it says
'Can't find printer'. I've even lifted the printer and placed it in front
of the monitor, but the computer still says he can't find it...
--------------------------------------------------------------------
Helpdesk: What's on your monitor now ma'am?
Customer: A teddy bear my boyfriend bought for me in the supermarket.
--------------------------------------------------------------------
Helpdesk: And now hit F8. Customer: It's not working.
Helpdesk: What did you do, exactly?
Customer: I hit the F-key 8-times as you told me, but nothing's happening...
--------------------------------------------------------------------
Customer: My keyboard is not working anymore.
Helpdesk: Are you sure it's plugged into the computer?
Customer: No. I can't get behind the computer.
Helpdesk: Pick up your keyboard and walk 10 paces back.
Customer: OK
Helpdesk: Did the keyboard come with you?
Customer: Yes
Helpdesk: That means the keyboard is not plugged in. Is there another
keyboard?
Customer: Yes, there's another one here. Ah...that one does work!

Monday, May 24, 2010

Petua Murah Rezeki dan Dijauhi Kesulitan


Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut. Dengan murung lelaki itu mengadu,"Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"

Sang Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan rubahlah roman mukamu. Kau tahu, Rasulullah SAW adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah SAW, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya." Lelaki itu tertunduk.

Ia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya. Mulai hari itu, wajahnya senantiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah. Keserasian selalu dijaga. Sikapnya ramah,wajahnya senantiasa mengulum senyum bersahabat.

Rupa mukanya berseri. Tak heran jika Imam Hasan Al Basri berpendapat, awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah roman muka yang ramah dan penuh senyum.Bahkan Rasulullah SAW menegaskan, senyum adalah sedekah paling murah tetapi paling besar pahalanya. Demikian pula seorang suami atau seorang isteri.

Alangkah celakanya rumah tangga jika suami isteri selalu berwajah tegang. Sebab tak ada persoalan yang diselesaikan dengan mudah melalui kekeruhan dan ketegangan. Dalam hati yang tenang, pikiran yang dingin dan wajah cerah, Insya Allah, apapun persoalannya nescaya dapat diatasi. Inilah yang dinamakan keluarga sakinah, yang didalamnya penuh dengan cinta dan kasih sayang.

Thursday, May 20, 2010

Getting the most from your I.T. Department


1. When you call us to have your computer moved, be sure to leave it buried under half a ton of postcards, baby pictures, stuffed animals, dried flowers, bowling trophies and children's art. We don't have a life, and we find it deeply moving to catch a fleeting glimpse of yours.

2. Don't write anything down. Ever. We can play back the error messages from here.

3. When an I.T. person says he's coming right over, go for coffee. That way you won't be there when we need your password. It's nothing for us to remember 300 screen saver passwords.

4. When you call the help desk, state what you want, not what's keeping you from getting it. We don't need to know that you can't get into your mail because your computer won't power on at all.

6. When I.T. support sends you an E-Mail with high importance, delete it at once. We're just testing.

7. When an I.T. person is eating lunch at his desk, walk right in and spill your guts right out. We exist only to serve.

8. Send urgent email all in uppercase. The mail server picks it up and flags it as a rush delivery.

9. When the photocopier doesn't work, call computer support. There's electronics in it.

10. When you're getting a NO DIAL TONE message at home, call computer support. We can fix your telephone line from here.

11. When you have a dozen old computer screens to get rid of, call computer support. We're collectors.

12. When something's wrong with your home PC, dump it on an I.T. person's chair with no name, no phone number and no description of the problem. We love a puzzle.

13. When an I.T. person tells you that computer screens don't have cartridges in them, argue. We love a good argument.

14. When an I.T. person tells you that he'll be there shortly, reply in a scathing tone of voice : "And just how many weeks do you mean by shortly?". That motivates us.

15. When the printer won't print, re-send the job at least 20 times. Print jobs frequently get sucked into black holes.

16. When the printer still won't print after 20 tries, send the job to all 68 printers in the company. One of them is bound to work.

17. Don't learn the proper name for anything technical. We know exactly what you mean by "my thingy blew up".

18. Don't use on-line help. On-line help is for wimps.

19. If the mouse cable keeps knocking down the framed picture of your dog, lift the computer and stuff the cable under it. Mouse cables were designed to have 20kg of computer sitting on top of them.

20. If the space bar on your keyboard doesn't work, blame it on the mail upgrade. Keyboards are actually very happy with half a pound of muffin crumbs and nail clippings in them.

21. When you get a message saying "Are you sure?" click on that Yes button as fast as you can. Hell, if you weren't sure, you wouldn't be doing it, would you ?

22. When you find an I.T. person on the phone with his bank, sit uninvited on the corner of his desk and stare at him until he hangs up. We don't have any money to speak of anyway.

23. Feel perfectly free to say things like "I don't know nothing about that computer crap". We don't mind at all hearing our area of professional expertise referred to as crap.

24. When you need to change the toner cartridge in a printer, call I.T. support. Changing a toner cartridge is an extremely complex task, and Hewlett-Packard recommends that it be performed only by a professional engineer with a master's degree in nuclear physics.

25. When you can't find someone in the government directory, call I.T. Support.

26. When you have a lock to pick on an old file cabinet, call I.T. Support. We love to hack.

27. When something's the matter with your computer, ask your secretary to call the help desk. We enjoy the challenge of having to deal with a third party who doesn't know anything about the problem.

28. When you receive a 30mb (huge) movie file, send it to everyone as a mail attachment. We've got lots of disk space on that mail server.

29. Don't even think of breaking large print jobs down into smaller chunks. Somebody else might get a chance to squeeze a memo into the queue.

30. When an I.T. person gets on the elevator pushing $100,000 worth of computer equipment on a cart, ask in a very loud voice: "Good grief, you take the elevator to go DOWN one floor?!?" That's another one that cracks us up no end.

31. When you lose your car keys, send an email to the entire company. People out in Birmingham like to keep abreast of what's going on.

32. When you bump into an I.T. person at the grocery store on a Saturday, ask a computer question. We do weekends.

33. Don't bother to tell us when you move computers around on your own. Computer names are just a cosmetic feature.

34. When you bring your own personal home PC for repair at the office, leave the documentation at home. We'll find all the settings and drivers somewhere.

35. In no way do we believe that end-users are ungrateful. It hurts our feelings that one could even think such a thing on the basis of the above statements. In truth we wish to express our deepest gratitude to the hundreds of wonderful end-users portrayed herein, without whom none of this would have been remotely possible.

Your friendly computer guy.

Tuesday, May 18, 2010

Soal Jawab Guru dan Sin Chan


Guru : Kenapa awak lambat?
Sin Chan: Kerana sebuah papan tanda.
Guru: Papan tanda mana ?
Sin Chan: Yang ada tulisan, "Sekolah di hadapan, jalan pelahan."

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Guru: Sin Chan, Macam mana awak eja perkataan "BUAYA"?
Sin Chan: "B-O-O-W-A-Y-A"
Guru: Bukan, Salah tu.

Sin Chan: Mungkin itu salah , tapi Cikgu tanya saya macam mana saya
mengeja nya, itu lah yang saya eja !

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
Guru: Apakah formula untuk air?
Sin Chan: "HIJKLMNO"!!
Guru: Apa yang awak cakap tu?
Sin Chan: Kan kelmarin Cikgu kata H to O!

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Guru: Sin Chan, Pergi ke Peta Dunia tu, cari dan tunjuk mana
Amerika Utara.
Sin Chan: Di sini Cikgu, Sin Chan menunjukkan tepat kat Peta dunia
yang tergantung kat hadapan kelas!
Guru: Betul. Sekarang, Kelas, Beritahu saya siapa yang jumpa
Amerika Utara?
Kelas: Sin Chan Cikgu!

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Guru: Sin Chan, beritahu satu perkara penting yang kita tak ada
10 tahun dulu.
Sin Chan: Saya Cikgu!

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Guru: Bagaimana kita boleh mengelak penyakit yang di sebabkan oleh
gigitan serangga?
Sin Chan: Jangan kena gigit serangga.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-**-*-*-*-*

Guru: "Boleh tak sesiapa beritahu saya perkara yang kamu tahu
berlaku secara kebetulan?"
Sin Chan: "Cikgu, Ibu dan Bapa saya berkahwin pada hari yang sama,
pada masa yang sama dan juga pada waktu yang sama."

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Guru: Sin Chan, aneh sungguh stokin yang awak pakai ni, satu warna
hijau berbintik hitam dan satu lagi berwarna merah berbintik biru. !
Sin Chan: Ya betul Cikgu, memang nampak aneh, saya pun hairan
kerana terdapat sepasang lagi dengan warna yang sama kat rumah .

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Guru: Sekarang, Sin Chan, Sebetulnya beritahu saya dengan jujur adakah awak berdoa sebelum makan?
Sin Chan: Tidak Cikgu , Saya tak perlu buat begitu , kerana saya tahu ibu saya adalah seorang tukang masak yang bagus.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Guru: Sin Chan, Karangan awak "Anjing saya" adalah sama seperti yang di karang oleh Adik awak. Adakah awak meniru kerja dia?
Sin Chan: Tidak Cikgu , ia hanya lah anjing yang sama!

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Guru: Siapakah orang yang kita panggil yang tak henti henti bercakap tetapi orang tak berminat nak dengar?
Sin Chan: Seorang Guru, Cikgu!

Friday, May 14, 2010

Rezeki

Telah banyak kali rasanya disebutkan oleh ribuan malah jutaan ilmuan Islam di seluruh dunia, bahawa menderma dan bersedeqah itu menambahkan rezeki dan bukan mengurangkannya.

Namun sudah tentu akan tetap wujud individu yang masih belum mampu memperolehi keyakinan bahawa rezekinya akan bertambah apabila menghulurkan sejumlah wang yang diusahakan dengan penat lelah itu.

Ini berlaku biasanya, disebabkan oleh minda individu terbabit yang mengecilkan skop rezeki hanya kepada penilaian naik turun harta dan wang di hadapan mata. Akibat dari itu, apa yang berkurang akan dirasa sentiasa menurun. Perasaan itu terus menerus mengunci dirinya untuk bersedeqah dan menyumbang, malah lebih serius apabila ada sebahagiannya menahan diri dari berbelanja untuk diri dan keluarganya.

thanks to: http://mr-tazkirah.blogspot.com/

Tuesday, May 11, 2010

Computer Error


I was having trouble with my computer. So I called Rick the computer guy, to come over. Rick clicked a couple of buttons and solved the problem. He gave me a bill for a minimum service call. As he was walking away, I called after him, "So, what was wrong?"

He replied, "It was an ID ten T error."

I didn't want to appear stupid, but nonetheless inquired: "An ID ten T error? What's that ... in case I need to fix it again?"

The computer guy grinned.... "Haven't you ever heard of an ID ten T error before?"

"No," I replied.

"Write it down," he said, "and I think you'll figure it out."

So I wrote out ......

I D 1 0 T

Monday, May 10, 2010

4 Perkara Sebelum Tidur


Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : " Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, yaitu :

1. Sebelum khatam Al Qur'an.
2. Sebelum membuat para Nabi memberimu syafaat di hari akhir.
3. Sebelum para muslim meridhloi kamu.
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umroh...

" Bertanya Aisyah :
" Ya Rasulullah .............Bagaimana aku dapat melaksanakan 4 perkara seketika.?"

Rasul tersenyum dan bersabda :
"Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an."

"Membacalah Sholawat untuk Ku dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberi syafaat dihari kiamat "

"Beristighfarlah untuk para muslimin maka meraka akan meridhloi kamu."

"Dan perbanyaklah bertasbih,bertahmid,bertahlil,bertakbir maka seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umroh."

Tuesday, May 4, 2010

Petua Murah Rezeki dan Dijauhi Kesulitan


Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut.Dengan murung lelaki itu mengadu,"Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"

Sang Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan rubahlah roman mukamu. Kau tahu, Rasulullah SAW adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah SAW, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya." Lelaki itu tertunduk.

Ia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya. Mulai hari itu, wajahnya senantiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah. Keserasian selalu dijaga. Sikapnya ramah,wajahnya senantiasa mengulum senyum bersahabat.

Rupa mukanya berseri. Tak heran jika Imam Hasan Al Basri berpendapat, awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah roman muka yang ramah dan penuh senyum.Bahkan Rasulullah SAW menegaskan, senyum adalah sedekah paling murah tetapi paling besar pahalanya. Demikian pula seorang suami atau seorang isteri.

Alangkah celakanya rumah tangga jika suami isteri selalu berwajah tegang. Sebab tak ada persoalan yang diselesaikan dengan mudah melalui kekeruhan dan ketegangan. Dalam hati yang tenang, pikiran yang dingin dan wajah cerah, Insya Allah, apapun persoalannya nescaya dapat diatasi. Inilah yang dinamakan keluarga sakinah, yang didalamnya penuh dengan cinta dan kasih sayang.

thanks to: http://tazkirah-umum.blogspot.com/

Friday, April 30, 2010

Jelapang Padi

view in Muzium Padi

The 'tajak' and others

The Menara Alor Star

View of Masjid Zahir from the tower

Kuning padi di sawahan
Dingin kabus di banjaran
Langkawi indah seri negeri
Jerai menawan tinggi

Kedah Darulaman
Negeri Jelapang padi
Kedah tempat sanjungan
Sungguh menawan hati
Sejahtera rakyat
Hidup berharmoni
Makmur dan bahagia
Rakyatnya berdikari

Maju negeriku yang bertuah
Rakyat desa membangun megah
Luas dan permai, ladang dan sawah
Jelapang padi indah

p/s: thanks to Jue for the nice watermark..tq

Thursday, April 29, 2010

Firasat Warna Wanita

UNGU
Wanita yang suka warna ungu adalah:
Seorang murah hati,
Merdeka hatinya dan tidak mahu diperintah.
Penuh inisiatif,
Pandai tetapi tidak emosi,
Dingin dan kehendaknya meluap-luap,
Jarang berjaya.

HITAM
Wanita yang suka warna hitam adalah:
Seorang yang suka bermurung,
Prihatin,
Kuat menghadapi petaka apa sahaja,
Tidak mudah terpengaruh,
Setia pada suami,
Hatinya baik dan cepat tersinggung.

BIRU MUDA
Wanita yang suka warna biru muda adalah:
Seorang yang suka merendahkan diri,
Suka mengalah,
Suka berkorban peranan,
Cerdas,
Pandai dan berotak berlian.

KELABU
Wanita yang suka warna kelabu adalah:
Seorang yang suka sekali mengelamun,
Romantis,
Sabar,
Tenang tetapi hatinya suka mengembara,
Suka mengada-ngada dan gossip.

MERAH
Wanita yang suka warna merah adalah:
Seorang yang berwatak berani,
Emosional dan tegas,
Tamak serta serakah,
Tahan melarat dan suka hidup bersenang-senang.

BIRU
Wanita yang suka warna biru adalah:
Seorang yang setia paa suami,
Senang pegang wang,
Kuat kemahuan,
Berterus terang dan jujur,
Cepat memberi maaf dan tegas.

KUNING
Wanita yang suka warna kuning adalah:
Seorang yang amat menyukai ilmu,
Gemar membaca,
Tekun dan cerdas,
Tabah menghadapi cabaran.

PUTIH (putih)
Wanita yang suka warna putih adalah:
Seorang yang mempunyai perangai yang suci
bersih,
Fikirannya tidak banyak prasangka,
Berkata benar, jujur dan rendah hati,
Ramah dan bersopan-santun,
Kuat menerima ilmu,
Damai dan berubah alam fikirannya,
Suka menolong dan hidup dalam bertawakal.

COKLAT
Wanita yang suka warna coklat adalah:
Seorang yang mempunyai sifat keibuan,
Suka merendah diri,
Sopan dan halus budi,
Hatinya sentiasa was-was kerana takut salah.

HIJAU
Wanita yang suka warna hijau adalah:
Seorang yang subur dan damai,
Cintakan kebahagian,
Tidak suka perang,
Patuh pada agama,
Teguh pendirian hingga kelihatan agak kolot.

Wednesday, April 21, 2010

Enam calon ganti Ferguson

erghh..apa susah sangat kentut nak keluar ni..

Enam calon ganti Ferguson

FABIO CASTELLO
Akan memastikan pemain-pemain mendapat kad merah dengan menyerang pihak lawan atau pengadil. Sekurang-kurangnya akan terdapat satu atau dua pemain pihak lawan koma atau setidak-tidaknya patah rusuk kiri.

PEP GORILLA
Lebih sesuai berada di zoo atau menyertai band Gorillaz.

JOSE DOURINHO
Tidak kekal lama bersama kelab dan isteri. Selalu bercerai. Dua tahun di Porto, tiga di Chelsea dan kini mahu meninggalkan Inter bersama isteri ke lapan.

INSANE WENGER
Sudah lima tahun tanpa trofi tetapi kurang siuman walaupun ada sentuhan magis. Pernah menjadi pembantu David Copperfield membuat persembahan magis.

MARTIN O'AIS
Ada karisma tetapi lebih utamakan gerainya yang terkenal dengan teh o ais nya yang sedap giler.

GUUS DURR
Tidak berminat pengurusan peringkat kelab kerana telah meninggal.

Monday, April 19, 2010

Corkscrew!!!

Aku telah memeningkan kepala dengan menaiki kenderaan diatas..huhu. Aku ingat nak berhenti stesen Hang Tuah tapi dah terlajak ke Imbi..hehe. Best memang best, tapi turun-turun kepala pun pening... Kepada kalian yang belum mencuba, silalah memcabar diri anda..hehe

Thursday, April 15, 2010

Hati Mati

Tanda jiwa seseorang itu telah mati
Alamat hati seseorang itu telah mati
Atau tanda rohnya telah buta;

Suka ketawa berdekah-dekah atau terbahak-bahak
Gembiranya tidak dapat dikawal, dukacitanya hingga kecewa mungkin putus asa
Gurau sendanya keterlaluan, di luar batasan akhlak
Orang tua perangainya macam kanak-kanak
Dia bermain pun permainan kanak-kanak, macam kanak-kanak
Suka sangat berkelakar keterlaluan hingga hilang malunya
Bercakap lucah, mencarut jadi makan minumnya
Atau bercakap tidak senonoh menjadi budayanya
Suka bercakap tidak disukat, merapu sahaja apa yang dia kata
Orang suka atau tidak suka dia tidak ambil kira
Kalau duduk seorang menung sahaja atau berangan-angan panjang
Jika dia berfikir, yang mengarut sahaja
Untuk memuaskan nafsu jahatnya
Pantang melihat perempuan, matanya keranjang
Bualannya sesama mereka hanya di sekitar dunia
Makan minum, pakaian, rumah, kereta, betina, pangkat, gaji, harta
Tuhan kalau dia sebut pun sebagai budaya, bukan penghayatan jiwa
Atau bukan atas kesedaran iman, hanya mengindahkan bahasa
Kalau menguap tanpa menutup mulutnya
Bersin tanpa doa yang dibaca
Tidur tanpa membaca apa-apa ayat atau doa
Itulah di antara tanda-tanda orang yang hatinya telah lalai atau buta

Wednesday, April 14, 2010

Kehebatan Wanita

"* Kehebatan perempuan dalam pujuk rayu tidak dapat disangkal lagi. Tidak ada perempuan yang tidak mahir dalam seni ini. Kaum lelaki boleh dipujuk dan dirayu untuk melakukan apa sahaja mengikut kehendaknya.

* Beberapa contoh keruntuhan empayar yang dibina oleh lelaki disebabkan daya pujukan wanita :
1. Napoleon Bonarparte dan Josephine.
2. Anthony dan Cleopatra
3. Hitler dan Matahari
4. Samson dan Delila
5. Abu Lahab dan Hendon

* Beberapa contoh wanita yang menjadi kekuatan kepada kepimpinan seorang lelaki sehingga berjaya mengatasi segala ujian dan cabaran tanpa melemahkan semangat juang mereka dalam menegakkan kebenaran dan kekuatan agama :
1. Nabi Muhammad saw dan Siti Khadijah serta isteri-isteri beginda yang lain.
2. Nabi Ayub dan Siti Rahmah.
3. Nabi Ibrahim dan Siti Sarah serta Siti Hajar.
4. dan banyak contoh lagi orang-orang muslim yang lain.

KUASA KEJELITAAN PEREMPUAN

* Hal ini diketahui oleh semua orang. Kejelitaan perempuan boleh menumbangkan ramai lelaki hingga banyak yang terarah melakukan perkara-perkara yang tidak wajar. Sebaliknya kuasa jelita yang ada pada kaum muslimah boleh menimbulkan kecintaan yang tinggi terhadap Allah di mana seorang isteri boleh mempengaruhi suami dalam hal-hal yang diredhai Allah.

KUASA LAYANAN PEREMPUAN

* Kaum lelaki mudah goyah dan alah dengan layanan yang baik, apa lagi dari perempuan yang sangat dikasihi seperti isteri dan ibu. Layanan baik yang disalurkan kepada orang yang berhak menerimanya, bukan sahaja mendatangkan keredhaan Allah tetapi memungkinkan apa yang diminta akan dipenuhi dengan mudah.

KUASA DOA PEREMPUAN

* Doa perempuan lebih makbul dari lelaki kerana sifat penyayangnya lebih kuat dari lelaki. Sebagaimana hadis Rasulullah saw :

"Doa ibu itu lebih cepat makbul." Orang bertanya :"Kenapa ya Rasulllah ?"
Jawab baginda : "Ibu lebih penyayang dari bapa dan doa dari orang yang penyayang tidak akan sia-sia."

KUASA TAQWA PEREMPUAN

* Ketaqwaan adalah kuasa paling sempurna dan terbaik dalam menangani apa jua masalah. Orang yang paling bertaqwa adalah orang yang paling dikasihi Allah. Allah tidak akan membiarkan orang yang dikasihiNya melainkan dipelihara serta sentiasa dirahmatiNya.

* Kuasa taqwa lebih mudah diperolehi oleh perempuan berbanding lelaki kerana kehalusan budi yang ada pada perempuan adalah merupakan penjara daripada melakukan hal-hal yang mendatangkan dosa. Berbanding lelaki yang sebahagian hidupnya berada di luar rumah serta terdedah kepada pelbagai godaan, cubaan dan ujian.

* Kekuasaan taqwa ini pula oleh kemuliaan yang diberikan oleh Allah swt sehingga setiap lelaki pasti memerlukan perempuan untuk menghirupkan udara ini atau dalam perkataan lain setiap lelaki pasti dilahirkan oleh perempuan kecuali Nabi Adam a.s. Sekuat-kuat lelaki, kuat lagi perempuan kerana lelaki itu sendirinya datang dari perut perempuan yang menghamilkannya dan melahirkannya ke dunia, kemudian menatih, mendidik, memelihara dari kecil hingga dewasa.

* Kemuliaan perempuan akan lebih nyata, jika ditambah dengan ketaatan kepada kaum lelaki yang berhak atasnya sebagaimana maksud hadis Rasulullah saw :

"Perempuan yang taat kepada suaminya, semua burung di udara, ikan di air, malaikat di langit, matahari dan bulan : semuanya beristighfar baginya (isteri) selagi mana ia masih taat kepada suaminya dan diredhainya (serta menjaga solat dan puasanya)."

Monday, April 12, 2010

Computer Acronyms

PCMCIA : People Can't Memorize Computer Industry Acronyms
ISDN : It Still Does Nothing
APPLE : Arrogance Produces Profit-Losing Entity
SCSI : System Can't See It
DOS : Defective Operating System
BASIC : Bill's Attempt to Seize Industry Control
IBM : I Blame Microsoft
DEC : Do Expect Cuts
CD-ROM : Consumer Device, Rendered Obsolete in Months OS/2 Obsolete Soon, Too.
WWW : World Wide Wait
MACINTOSH : Most Applications Crash; If Not, The Operating System Hangs
PENTIUM : Produces Erroneous Numbers Through Incorrect Understanding ofMathematics
COBOL : Completely Obsolete Business Oriented Language
AMIGA : A Merely Insignificant Game Addiction
LISP : Lots of Infuriating & Silly Parenthesis
MIPS : Meaningless Indication of Processor Speed
WINDOWS : Will Install Needless Data On Whole System
GIRO : Garbage In Rubbish Out
MICROSOFT : Most Intelligent Customers Realize Our Software's Only (for)Fools (&) Teenagers.

Friday, April 9, 2010

WANITA: TIGA PULUH LARANGAN


1. Menyambung rambut palsu
2. Bertatu, mencabut bulu wajah dan mengikir gigi
3. Keluar rumah dengan memakai minyak wangi
4. Memperlihatkan perhiasan(bersolek) di depan lalaki lain
5. Menolak panggilan suami untuk tidur bersama
6. Membuka rahsia hubungan suami isteri
7. Berpuasa sunat tanpa izin suami
8. Membelanjakan harta suami, tanpa izin suami
9. Derhaka kepada suami
10. Meminta cerai tanpa sebab yang jelas
11. Mengingkari kebaikan suami
12. Bersama lelaki lain yang bukan mahram
13. Memandang lelaki yang bukan mahramnya
14. Bersalaman dengan lelaki bukan mahram
15. Menyerupai lelaki
16. Membuka rahsia wanita lain kepada suami
17. Memandang aurat wanita lain
18. Keluar rumah tanpa ada keperluan
19. Masuk permandian awam
20. Mencakar-cakar tubuh ketika dapat musibah
21. Meratapi kematian
22. Berhias atas meninggalnya seseorang
23. Menghantar jenazah
24. Mempercayai dukun dan peramal
25. Menyumpah anak-anak sendiri
26. Tidak bertegur sapa dengan sesama muslim
27. Menganiaya pembantu
28. Mengganggu jiran
29. Minta cerai kerana suami sakit
30. Minta cerai kerana suami menikah lagi

Thursday, April 8, 2010

Liverpool New Home Kit Arrived


Semoga bala Carlsberg tak melekat lagi pada team Liverpool..oyeah..hehe

Tomato

A jobless man applied for the position of "office boy" at Microsoft. The HR manager interviewed him then watched him cleaning the floor as a test. "You are employed" he said. "Give me your e-mail address and I'll send you the application to fill in, as well as date when you may start. The man replied "But I don't have a computer, neither an email". "I'm sorry", said the HR manager. If you don't have an email, that means you do not exist. And who doesn't exist, cannot have the job."

The man left with no hope at all. He didn't know what to do, with only $10 in his pocket. He then decided to go to the supermarket and buy a 10Kg tomato crate. He then sold the tomatoes in a door to door round. In less than two hours, he succeeded to double his capital. He repeated the operation three times, and returned home with $60. The man realized that he can survive by this way, and started to go everyday earlier, and return late. Thus, his money doubled or tripled every day.
Shortly, he bought a cart, then a truck, and then he had his own fleet of delivery vehicles. 5 years later, the man is one of the biggest food retailers in the US. He started to plan his family's future, and decided to have a life insurance. He called an insurance broker, and chose a protection plan. When the conversation was concluded the broker asked him his email. The man replied, "I don't have an email." The broker answered curiously, "You don't have an email, and yet have succeeded to build an empire. Can you imagine what you could have been if you had an e mail?!!"
The man thought for a while and replied, "Yes, I'd be an office boy at Microsoft!"

Moral of the story
M1 - Internet is not the solution to your life.
M2 - If you don't have internet, and work hard, you can be a millionaire.
M3- If you have an email, you are closer to being an office boy/girl, than a millionaire... HEHEHEHE !!!! :-)
Have a great day!!!

Wednesday, April 7, 2010

Satu Meter Ciuman

Disebuah kedai kain, seorang gadis cun tengah memilih kain. Disebelahnya terdapat seorang jurujual lelaki yang agak macho dan hensem. Setelah menemui kain yang sesuai, gadis tersebut bertanyakan harganya...

Gadis cun : "Bang, kain yang ni berapa ringgit semeter?
Jurujual lelaki : "Cik adik manis punya pasal, semeter abang minta sekali cium aja."
Gadis cun : "OK, saya setuju... so, bagi saya 20 meter"

Jurujual lelaki tersebut terus memotong kain yang diminta dengan hati yang amat gembira. Setelah selesai, jurujual tersebut menyerahkan kain kepada gadis cun dan menuntut bayarannya.

Gadis cun : "Nenek saya yang kat luar tu akan bayar...."

Tuesday, April 6, 2010

Kisah Sengau

Seorang lelaki yang sengau naik ke sebuah bas lalu bertanya kepada
pemandu bas "Vang.. vas nih fegi hamfang ke...? " bang, bas ni pergi ampang ke?).

Pemandu bas itu berdiam diri. Marah kerana tidak dilayan, lelaki sengau itu pun turun dari bas.

Seorang lelaki lain di belakang pemuda sengau tadi pun bertanya
kepada pemandu bas itu. "kenapa awak diam tadi? kesian dia..."

Pemandu itu pun menjawab: "Masham mana haya nak hawab.... haya hun
hengau hugak.. hhanti hia hata haya hehek hia hulakk!!!........" (macammana saya nak jawab.. saya pun sengau jugak.. nanti dia kata saya ejek dia pulak!!!)..."

Monday, April 5, 2010

Sempadan waktu sembahyang



S: Semasa saya sedang sembahyang Zohor terdengar azan menandakan masuknya waktu Asar. Semasa itu, saya masih lagi didalam rakaat pertama. Adakah sembahyang Zohor saya itu terbatal dan perlukah saya mengulanginya lagi?

J: Mengikut mazhab Syafie solat itu dikira sah jika dapat lengkap satu rakaat didalam waktunya. Ini berdasarkan hadith riwayat Abu Hurairah yang bermaksud "Barangsiapa mendapatkan satu rakaat dari solat, berarti ia telah mendapatkan keseluruhan solat itu". Maka jika sebelum sujud, solat itu dikira belum lengkap satu rakaat.

Friday, April 2, 2010

Liverpool New Home Kit



Jersi baru liverpool untuk musim depan akan release this 8th of April. Dengaq kata dah tukaq sponsor: Standard Charted. Bye-Bye Calrsberg, pasai hang laa duk buat spoil Liverpool kalah..hehehe

Untukmu Wanita


1. Jaga solat pada awal waktu. Kalau datang haid sekalipun jika tidak dapat solat, kena duduk atas tikar sembahyang supaya anak tidak lihat kita meninggal solat.

2. Hidupkan Bacaan Hadis Nabi saw di rumah dengan keluarga. Dianjur baca Hadis Fadhilat Amal. Ini amalan sahabiah zaman Nabi saw sehingga dari rumah kita keluar anak-anak yg soleh yg mendoakan kesejahteraan kedua ibubapa dunia/akhirat.

3. Baca Al Quran setiap hari walaupun hanya 8 ayat. Kalau tak mampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan mencium Al Quran dan muhasabah 'Ya Allah, apa dosa saya hingga saya tak dapat nak baca kitab Mu pada hari ini."

4. Mendidik anak secara Islam. Mengajar anak-anak dari kecil bermula dengan doa-doa masnun. Iaitu doa seharian Nabi saw saperti doa tidur, bangun tidur, makan dan sebagainya.

5. Hidup sederhana dengan tidak membebankan suami. Setiap hari malaikat akan menghantar 500 jambangan bunga dari syurga untuk wanita yg hidup sederhana. Setiap titisan air masakan dan basuhan mereka akan menjadi zikir mohon keampunan kepada Allah swt atas wanita tersebut.

6. Galak suami untuk bermujahadah atas Agama Allah. Seorang isteri yg menggalakan suaminya untuk solat berjemaah di Masjid/Surau akan dapat pahala berjemaah suaminya termasuk solat dia sendiri.

Mudahan-mudahan ulasan ringkas ini bermanfaat. Muzakarahlah bersama teman wanita lain supaya hakikat amalan ini masuk dalam hati kita dan mudah nak amalkan

*"jika tidak dapat apa yang kita suka...belajarlah utk menyukai apa yang kita dapat.." *SoMeTiMeS GoOd PeOpLe Do EvIl ThiNgs....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...